sunnuntai 4. maaliskuuta 2007

Damascuspuukko

Sain sitten viimein puukon kiiltämään. Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä helaa sarvesta ja onnistuin siinä omasta mielestäni hyvin. Tämä on myös ensimmäinen puukko , jonka karaa ei ole niitattu. Tiina tuossa edellisessä kommentoinnissa kysyi miten terä on valmistettu. Ajattelin hoitaa vastaamisen videolla. Tuosta selviää miksi terät maksavat niin paljon. Vaativat siis runsaasti työtä.

Pitemmittä puheitta asiaan. Tässä olisi sitten kaksi kuvaa puukosta. Ensimmäisessä kuvassa on puukko viimeisteltynä. Toisesta näkee paremmin terän, mutta kahva on viimeistelemätön. Vielä pitäisi tuppi tehdä.
Valmis
Kahva:
Puhvelinsarvi, nahka, messinki ja irokoo
Tuppi: Tekemättä
Terä: Damascus


Raakile

Omasta mielestä puukko onnistui hyvin.

7 kommenttia:

Heleilevä Helise kirjoitti...

Siitä tuli tosi upea!! Vitsi toi terä on ihana!! :) Eikös ainakin yksi tapa tehdä toi damascusterä lyhyesti: hiiliteräslevyjä päällekkäin, väleissä jotain rauta (?) lastuja, taotaan, venytetään, käännetään, taotaan, kierretään, taotaan...käännetään uudeksi kerrokseksi siis monta kertaa. Voidaan takoa yhteen myös useampi kerrostettu "palkki", tulee upeammat kuviot :) Oikaise Juho jos oon ihan väärässä, kum metallihommista en ymmärrä mitään mutta puukon teko kiinnostaa!

Juhku kirjoitti...

Noin se suurin piirtein tehdään. Tässä vielä pieni selostus valmistuksesta.

Kaksi tai useamoi teräslaatu voidaan liittää yhteen esim. ahjohitsaamalla tai muulla tavalla laminoimalla. Damaskiteräksen kauniit kuviot voidaan tehdä monella tavalla. Kuviot syntyvät 'helposti' lisäämällä joko puhdasta nikkeliä tai nikkelipitoista terästä muun teräksen joukkoon. Terän valmistuttua kuviot saadaan esille hapolla.

Terää ei karkaista, vaan sen hyvät leikkausominaisuudet ovat peräisin hiilen- ja erityisesti seosainekarbidien keskittymisestä ja säännöl- lisestä ryhmittymisestä teräksessä.

Helmeilevä Helise kirjoitti...

Katohan, olen muuttunut innoissani vallan heleileväksi :)

Toi sun uusi puukko on oikeasti namu! Kahvan värit ja kuviot sopivat tosi hyvin terään! Kahva näyttää "hyvältä käteen"!!! :) Jännityksellä odotan tuppia!

Tota en olisikaan arvannu, ettei terää karkasta ollenkaan...! No metallihommat on vähän hepreaa :) Mutta tässä käy vielä niin, että munkin on pakko jossain vaiheessa tehdä ne keskeneräiset puukot valmiiksi! :) Meinaa taas täällä innostua! :)

Juhku kirjoitti...

Tee ihmeessä ja laita kuvat esille. :D

Tiina kirjoitti...

Kiitos linkistä. Tosi paljon työvaiheita vaatii.

Puukoista mitään sen kummemmin tietämättä voin todeta että upean näköinen!

inkku kirjoitti...

Kuten seiskavee tuossa vieressä totesi: 'vau mikä puukko!'. :)

mags kirjoitti...

Waude! Todellakin upeannäköinen puukko 8-)